Stahujte bez obav

Dezinformace je definována jako klamná informace, která má za cíl ovlivnit úsudek a názor jedince či celé společnosti tak, aby vyvolala zdání důvěryhodnosti a pravdivosti (wiki).

Považuji za vhodné připsat dnešním autoritářsky řízeným státům kredit za to, že víme, co je dezinformace a jsme obezřetní, aby náš zdravý úsudek nemanipulovala.

Dezinformace se objevují nejen ve sféře politické, ale všude tam, kde se jeví nezbytné prosadit vlastní zájem „všemi způsoby“.

Jedna taková dezinformace opakovaně bloudí českým internetem a šíří klamnou informaci, že stahování hudby a filmů je v ČR nelegální a hrozí za něj vysoké tresty.

Není tomu tak.

Autorský zákon umožňuje každému z nás, fanouškům dobré hudby a filmů, stáhnout si LEGÁLNĚ z jakýchkoli dostupných zdrojů oblíbené hudební album či film. V právničině se tomu říká – volné užití autorského díla pro osobní potřebu. Přitom výkladem se dospělo k tomu, že osobní potřeba se týká i svých nejbližších, tudíž na takový stažený film se s vámi může dívat např. i váš milý či milá, s nimiž sdílíte osobní potřebu být si nablízku 😊

A aby to autorům hudby a filmů nebylo líto, kompenzuje se jim, prostřednictvím k tomu určených organizací kolektivní správy autorských práv (nechvalně proslulá OSA, Dilia, Intergram). Malá odbočka – proč nechvalně proslulá? Např. proto, že bez skrupulí vybírala od provozovatelů ubytovacích zařízení poplatky za umístěná zařízení (TV či rádio) i za neobsazené pokoje, z nichž provozovatelé neměli žádný příjem a tam umístěné zařízení tedy nemělo žádnou přidanou hodnotu.

Kompenzace probíhají formou autorských poplatků, o něž se navyšuje prodejní cena veškerých zařízení umožňujících pořizování kopií (kamery, foťáky, kopírky, tiskárny, dvdr/cdr mechaniky, apod.), jakož i prodejní cena všech přepisovatelných médií (hdd/sdd, cd/dvd, flashdisky, paměťové karty, apod.). Vzhledem k masovému rozvoji IT v posledních letech je nárůst příjmů autorů z těchto poplatků enormní. Dříve e-shopy existenci a výši autorského poplatku uváděly u zboží výslovně, nyní to již nedělají… proč? abychom zapomněli a byli přístupní dezinformacím…?

Publikováno v Blog