Ateliér nebo byt?

Ceny nemovitostí bohužel stále rostou, v současnosti především vlivem jejich nedostatku pro tuzemce, dříve zvýšenou poptávkou ze strany spekulantů a cizinců. Bez účinné ingerence samospráv, popř. regulace státu, mají tento trend pod kontrolou developeři, u nichž se dá očekávat, že budou podporovat další růst cen a tím i svých zisků. Hlavní město, zdá se, dosáhlo svého stropu, další vzestupné vlny začínají v krajských městech.

Zájemci o vlastní bydlení mohou mnohdy narazit na „výhodnou“ koupi tzv. ateliéru. Atraktivita spočívá v relativně nižší pořizovací ceně ve srovnání s obdobně vybaveným a dispozičně vymezeným bytem.

Zbystřete, neboť ateliér není bytovou jednotkou, tedy prostorem sloužícím k bydlení. Chybí mu totiž parametry (prosvětlení, odhlučnění, tepelná izolace, apod.) nezbytné pro zkolaudování na byt.

Kupujete-li ateliér, prověřte si předem, pro jaký účel užívání je tato nebytová jednotka zkolaudována, popř. zda je možné jednotku rekolaudovat na byt. Právě to bývá obvykle kámen úrazu. Jako uživateli ateliéru k bydlení Vám hrozí pokuta do 500 tis. Kč, pokud ji užíváte v rozporu s účelem vymezeným v kolaudačním rozhodnutí. Tatáž pokuta hrozí pronajímateli, který ateliér pronajme třetí osobě k bydlení, ač je to v rozporu s účelem vymezeným v příslušném rozhodnutí.

Publikováno v Blog